El Ball dels Locos reviscola!

Ara fa poc més de vint anys des que els joves de l’agrupament escolta Sant Jordi de l’Olleria varen decidir treure-li la pols a la memòria del poble i recuperar una vella tradició de la qual encara s’hi conservaven alguns vestigis. I així, recollint l’escassa però valuosa documentació que existia sobre El Ball dels Locos i escoltant el testimoni dels més vells, varen aconseguir refer l’antiga Muixeranga.

Des d’aquell juliol del 1996, El Ball dels Locos ha treballat dur per portar un trosset de la història del poble de l’Olleria arreu del país, un trosset d’història en forma de Muixeranga. I a més han tingut temps també d’aprendre i contagiar-se de la cultura popular de cada raconet que han visitat. I és que,fou gràcies a la recuperació del Ball dels Locos que varen aparèixer moviments muixeranguers a La Safor, a l’Horta, a La Ribera Baixa i La Marina Alta.

Si més no, és important reconèixer que no ha estat una tasca fàcil recuperar una tradició que feia molts anys havia quedat en l’oblit. Cal tenir en compte que alguns dels canvis polítics que han ocorregut des dels anys 40 cap ací, com per exemple la industrialització  i la modernitat dels temps presents, han contribuït al menyspreu de la recuperació de la memòria de temps passats o si més no a la indiferència.

Malgrat totes les pedres del camí, a dia de hui El Ball Dels Locos continua en peu amb ganes de reviscolar i de continuar propagant la flama. Aprofitant el creixent impacte del moviment muixeranguer durant aquests darrers anys, la muixeranga de l’Olleria ha decidit impulsar una nova època. Fou positiva la participació de les muixerangues de Xàtiva, Cullera, Pego i Sueca en la darrera festa de la Magdalena. Saber que es compta amb el recolzament de la resta de colles veïnes és una bona motivació per encetar el nou camí. La nova junta, que es va aprovar la darrera reunió del 10 de setembre,  està formada per Eva Albinyana, Joan Morant, Noèlia Sanvíctor, Alejandro Riazuelo, Gloria Micó i Mario Morant. Es tracta d’una junta bastant diversificada, son persones provinents de realitats generacionals diferents amb una única motivació: mantenir viva l’essència dels nostres pobles

whatsapp-image-2016-09-22-at-23-07-09

Taller de la muixeranga, 18 de setembre.

Si vols participar pots contactar amb nosaltres mitjançant aquesta adreça electrònica: elballdelslocos@gmail.com

 

A més, al nostre compte de Facebook (https://www.facebook.com/elballdelslocos/)  anirem actualitzant tota la informació, incloses les cites per als assajos per a que ens acompanyeu sempre que vulgueu!

Pit i amunt!

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari